Емблемата на есесовската дивизия „Мъртвата глава“ не е изобретение на нацистите

Те я заимствали от хусарските полкове в пруската армия.

 

За много хора символът „Мъртвата глава“ е свързан с нацистите, но истината е, че те не са я изобретили, а са я заимствали. И то не от пиратите. Някои смятат, че пиратите кръстосвали моретата под черен флаг с изображения на череп и кръстосани кости, но това е грешка, дошла от приключенските филми и романи. В действителност не съществува никакъв пиратски флаг, а най-често пиратите, корсарите и други морски разбойници използвали не черен, а червен цвят. Що се отнася до черния мундир и емблемата „Мъртвата глава“ като характерни атрибути на германската армия, те имат стара история. „Мъртвата глава“ се възприема обикновено като символ на смъртта, но нейното изначално значение е обратното – тя е символ на безсмъртието.

 

 

За пръв път воински части в черни мундири и със значка „Мъртва глава“ на шапките се появили в армията на пруския крал Фридрих Велики, почитан високо от нацистите. Сред първите хусарски полкове имало един, сформиран от Вилхелм Себастиян фон Белинг; по-късно той бил наречен 8-и хусарски полк. Хусарите на Белинг носели черна униформа, обшита със сребро. Високата шапка – мерлитон, била украсена със сребърен череп и кръстосани кости. Полкът носел неформалното име Totenkopfhusaren, т.е. „хусари на „Мъртвата глава“, или „черните хусари“. Този полк се споменава най-често, особено ако се погледнат многобройните картини на битки от Седемгодишната война; на тях най-често са изобразени „черни хусари“. В този полк започнал службата си бъдещият фелдмаршал Блюхер, който на много портрети е в черен мундир.

След като Прусия претърпяла поражение във войната с Наполеон през 1807 г., херцог Брауншвайгски не се примирил и създал отделен корпус, за да продължи борбата. Този корпус се състоял от няколко пехотни и кавалерийски полка и всичките те носели черна униформа и емблема „Мъртвата глава“ на шапките; девизът им бил „Победа или смърт!“ Наричали ги „Брауншвайгски черен корпус, или „Черният легион“. „Черният корпус“ воювал в състава на английската армия на Пиренейския полуостров, участвал в битката при Ватерлоо.

След войната с Наполеон „Черният корпус“ частично се разпаднал; част от него била включена в пруската армия. От всичките полкове в нея наследник на „Черния легион“ останал само 17-и брауншвайгски хусарски полк, който се запазил в германската армия до Първата световна война; неговите войници и офицери носели черни униформи с червена украса и емблема „Мъртвата глава“. Но той не бил единственият в германската армия. Черната униформа от хусарите на Берлинг наследил Първи лейбхусарски полк, който бил специален. В пруската, а след това и в германската армия, съществували няколко „вътрешни армии“ – баварска, саксонска, брауншвайгска, със своя атрибутика, а понякога, като баварската, и със свой Генерален щаб. Някои сборни части били общогермански и в тях служели представители от всичките земства в Германската империя. Към тях се отнасял и лейбхусарският полк. По-късно той бил разделен на два полка: Първи лейбхусарски и Втори лейбхусарски полк. Двата полка носели черни униформи, които се отличавали по украсата си. В първия полк тя била червена, във втория – бяла. Всички войници и офицери носели на шапките емблемата „Мъртвата глава“.

След поражението в Първата световна война германската армия престанала да съществува. Но емблемата „Мъртвата глава“ не изчезнала, а останала в символиката на отрядите, които воювали с въстанието на спартакистите. За това пише германският историк Г. А. Винклер в книгата си „Ваймар 1918-1933 г.: историята на първата германска демокрация“. Точно тогава „Мъртвата глава“ се превърнала в символика на борбата с комунизма и след няколко години била възприета от СС.

Черната униформа на първите есесовци в някои детайли била заимствана от хусарите. Униформата на есесовци, която виждаме по филмите, не отговаря на действителността, но това се отнася само до периода на Втората световна война. В началния стадий на съществуването си есесовците носели черна униформа, от която се отказали в началото на Втората световна война.

Символът „Мъртвата глава“, преди да се асоциира с нацистките престъпници, широко се използвал в различни страни като символ на безстрашието.

Руската армия също имала своите „черни хусари“. Това бил Александрийският хусарски полк, който носел мундири в черен цвят и емблемата „Мъртвата глава“, но този знак не се среща на всичките изображения на полковата униформа.

По времето на Първата световна война знакът се използвал от ударните части, като Корниловския полк и женският батальон.

Емблемата преминала и в много части на Бялата армия, където тя била смятана за символ на възраждането.

„Мъртвата глава“ била използвана и от чекистите и от армията на Махно. Тази емблема се среща и във Франция, в Англия, в Италия и навсякъде тя е символ на доблест, безсмъртие или възраждане.

На широкото използване на „Мъртвата глава“ сложил край Нюрнбергският процес, тъй като повече никой не искал да използва символика, която се асоциирала с нацистите.

Издaтeлcтвo PACПEP

 

Станете почитател на Класа