Съдят сайта за запознанства Tinder за измами на потребителите

Компанията Match Group, собственик на Tinder и други приложения, специализирани за запознанства в мрежата, е дадена под съд в САЩ „за използване на фалшиви реклами за любовен интерес с цел заблуждаване потребителите на портала си Match.com".


Искът е подаден от Федералната комисия по търговия на САЩ (FTC), която твърди, че компанията е използвала фалшиви акаунти, за да накара повече хора да купуват нейните платени услуги. Според схемата на работа, потребителите му могат да безплатно създадат свой профил, но не могат да виждат или отговарят на съобщения от други хора, освен ако не закупят абонамент.


По този начин се предполага, че Match е изпращал до имейлите на своите не-абонирани потребители съобщения от фалшиви акаунти, показващи, че някой е изразил интерес да се запознае с тях. След като потребителят се абонира, той бивал уведомен, че изпращачът е блокиран или че е забранен от портала заради съмнителни дейности. Когато потребители се оплаквали от ситуацията или поискали възстановяване на парите си, компанията отричала да е действала неправомерно, обяснява FTC.


„Вярваме, че портал Match.com е мамил хората да плащат абонаменти, чрез съобщения, за които компанията знае, че са измамни", казва Андрю Смит, директор на Службата за защита на потребителите на FTC.


Компанията също е обвинена от FTC, че е изложила потребителите си на опасност да станат жертви на измама и на участие в други „измамни и нелоялни практики, например, като предлага неверни обещания за гаранции и затруднява потребителите да прекратят абонаментите си".


FTC твърди, че това поведение е донесло на компанията 499 691 нови абонамента между юни 2016 г. и май 2018 г. „Услугите за онлайн запознанства очевидно не трябва да използват романтични измами като начин да спечелят вашите финанси", добавя Смит.


В изявленията си пред CNBC, Match Group отрече обвиненията и подчерта, че ще се защити категорично, защото FTC основава своите „скандални твърдения на внимателно подбрани данни".


В имейл, цитиран от The Verge, изпълнителният директор на компанията Хесам Хосейни смята, че „FTC е разбрала погрешно работата на Match Group и игнорира мерките, които тя предприема, за да даде приоритет на клиентското изживяване".

Станете почитател на Класа