Демонстрираха съществуването на ново състояние на материята, предсказано от Айнщайн

Учени от Университета в Канзас (САЩ), благодарение на експерименти, в които високоенергийни частици светлина, изстреляни по протони, преминават на малко разстояние на целта, доказаха съществуването на нова форма на материята, вече предвидена от Алберт Айнщайн.


Когато протоните се ускорят до почти скоростта на светлината, глюоните, които задържат заедно кварките, които ги съставят, не се сблъскват, а се разделят по двойки с по-малко енергия, докато стигнат до състояние, наречено %кондензат на цветно стъкло."


"Преди това се считаше, че тази хипотетична фаза на материята съществува в протони с високо енергийно натоварване и в тежки ядра", обяснява Даниел Тапия Такаки, доцент по физика и астрономия и един от авторите на изследването.


Сега този ефект е постигнат чрез ускоряване на протоните с висока скорост, така че те създават силни електромагнитни полета и освобождават енергия под формата на светлинни частици - фотони, които учените са се научили да използват по нов начин.


„Когато вълна от светлина с висока енергия удари протона, се получават всички видове частици, без да се нарушава протона, което детекторите регистрират и което позволява да се реконструира изображение с безпрецедентно качество на това, което е вътре ", информира Такаки.


Досега този метод позволи индиректното измерване на плътността на глюон при четири различни енергийни нива, но специалистите се надяват, че ще ни позволи да изучим подробно частиците и да разкрием нови тайни.

Станете почитател на Класа