Президентът на Иран: "Бихме гласували за преместване на централата на ООН в по-добра и безопасна страна"

На пресконференция по време на Общото събрание на ООН президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че страната му ще гласува за преместването на централата на ООН извън Ню Йорк, ако се появи възможност.


"Ако някога ни попитате, ние ще гласуваме, разбира се, в полза на преместването на централата на ООН в по-добра и по-безопасна страна, която няма тесните възгледи, на които сме свидетели", заяви президентът на ислямската република.


Той припомни, че преди това САЩ бяха забранили на някои ирански граждани да влизат на територията му и обвини Вашингтон, че се възползва от позицията си на страна домакин на ООН.


"Това е домът на мира и домът на комуникациите между всички. Съединените щати не трябва да се възползват от позицията си на домакин и да предоставят визи само на когото си поискат", отрече той.


Изявленията на иранския президент дойдоха същия ден, когато държавният секретар на САЩ Майк Помпео в изявление обяви, че администрацията на Тръмп ще ограничи влизането в Съединените щати. на висши ирански държавни служители и техните семейства.


"От години иранските служители и техните семейства тихо се възползват от свободата и просперитета на Съединените щати, включително от отличните образователни, трудови, развлекателни и културни възможности на САЩ", се казва в изявлението на Белия дом.


"Според това становище висшите служители на режима и техните семейства вече няма да могат да влизат в Съединените щати. Елитите вече няма да извличат ползите от свободното общество, докато иранският народ страда от корупция и лошо управление на режима", се настоява в документа.


Иранската страна не е единствената, засегната от решението на американските власти да не издават визи. Така според руския министър на външните работи Сергей Лавров десетки дипломати, преводачи и други служители, които са били част от руската делегация за сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, не са могли да присъстват на това събитие, тъй като са им отказани визи от САЩ.


Лавров вече беше подчертал, че Москва протестира, тъй като САЩ, като страна домакин на централата на ООН, имат задължение да улесняват участието в събитията на Организацията на обединените нации на всички членове на тази организация.


Коментирайки ситуацията, руският министър заяви, че трябва да се обмисли преместването на централата на ООН от Ню Йорк в руския град Сочи.

Станете почитател на Класа