В Амазония най-високите дървета растат с 50 процента повече и никой не знае защо

Екип изследователи откриха в североизточната част на Амазонка гигантско дърво с височина 88 метра, почти 30 метра по-високо от предишния рекордьор.


Между 2016 и 2018 г. Националният институт за космически изследвания на Бразилия извърши проект за картиране на структурата поемането на въглерод на 850 петна от тропическа гора в щита на Гвиана в североизточната част на Амазония, всяко с дължина от 12 километра и 300 метра ширина.


След анализ на този регион, който представлява около 9% от тропическата гора на планетата, учените откриха доказателства в седем от тези дървесни петна за дървета с височина по-голяма от 80 метра. Всяко от тях е в състояние да поеме същото количество въглерод, колкото един хектар тропическа гора.


След шест дни експедиция и изминати повече от 240 километра през могъщи реки и гъста джунгла, групата изследователи от Обединеното кралство и Бразилия пристигна в околностите на река Яри, където според данните, получени с лазерното сканиране се открива по-голямо присъствие на високи дървета.


Учените откриха най-малко 15 дървета с височина по-голяма от 70 метра, а някои от тях и над 80 метра, всички принадлежащи към вида „Dinizia excelsa". Този често срещан вид дърво в Амазония обикновено не надвишава 60 метра.


Засега учените не знаят причините, които позволяват на тези дървета да достигнат такъв размер. Смята се, че като пионерски видове, които първи се отглеждат в нови райони, те се възползват от известно смущение от миналото, което им позволява да нараснат до сегашния си размер.


Резултатите от изследванията, публикувани в списание Frontiers Ecology, предполагат, че щитът на Гвиана в североизточната част на Амазонка може да поема повече въглерод, отколкото е изчислено, тъй като всяко от тези дървета може да поеме до 40 тона въглерод, което се равнява поеманото количество от между 300 и 500 по-малки дървета.


Трябва да се отбележи, че учените са посетили само малка част от дърветата, разкрити от лазерното проучване. В допълнение, това е направено в малка площ от щита на Гвиана, така че шансовете за намиране на по-големи гигантски дървета, дори по-високи от 88-метровия колос, остават големи.

Станете почитател на Класа