Саудитска Арабия няма да нападне Иран, но може да плати на друг да го направи

В Близкия изток отдавна се разказва една шега относно нежеланието на Саудитска Арабия да участва директно в своите войни: „Саудитска Арабия ще се бие до последния пакистанец“. Тя е свързана с факта, че пакистански войници отдавна подкрепят военните начинания на саудитците.

Напоследък поантата се разшири и обхвана суданците – ново подкрепление за сухопътните сили на саудитската армия. Саудитска Арабия е навикнала да купува труд, който смята за унизителен за своите граждани, и прехвърля тази философия и върху армията си.

 

Резултат с изображение за Екзекуция в Саудитска Арабия

 

Винаги има по-бедни страни, готови да пратят пушечно месо срещу добро заплащане. Военната кампания в Йемен бива наричана понякога „арабска коалиция“ – благоприлично определение на оглавяваната от саудитите бойна група, която освен съюзниците от Персийския залив включва военни от Египет, Йордания и Мароко, както и судански деца войници, чиято смърт се компенсира щедро чрез пари в брой, изплащани на техните семейства у дома.

На въпрос как се изглеждали сраженията в Йемен под командването на саудитци, завърнали се судански войници казват, че саудитските военни командири, смятайки себе си за прекалено скъпоценни, за да се доближават прекалено до фронтовата линия, са давали по сателитни телефони нескопосани разпореждания на наетите войници и са ги подтиквали към общата посока на военните действия. А когато нещата са били твърде несигурни, саудитските и коалиционните въздушни сили просто са пускали бомби от летящи на голяма височина самолети, причинявайки цивилни жертви.

Ето как воюват саудитците: възможно най-отдалеч и като плащат на други да умират.

Това е озадачаващо на фона на нападенията срещу два саудитски петролни обекта по-миналата седмица и на многобройните спекулации, че Саудитска Арабия и Иран вървят към война. Саудитите не „вървят към война“, те наемат пълномощници и разчитат на наивността на САЩ, за да продължат с лъжата, че са пазителят на мира в региона и че всяка заплаха за кралството дестабилизира региона. САЩ и Саудитска Арабия неведнъж обвиниха Иран, че стои зад атаките, за които отговорност пое йеменското движение на хусите – съюзници на Иран, които се сражават срещу оглавявания от саудитците алианс в гражданската война в Йемен. Пентагонът обяви, че като „отбранителна“ мярка ще изпрати в Саудитска Арабия стотици американски пехотинци в добавка към противовъздушното и противоракетното оборудване.

Защо държава, която за периода 2014-2018 г. е била най-големият вносител на оръжия в света (според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира), толкова много се нуждае от помощ?

Миналата година САЩ са доставили 88 на сто от всичкото въоръжение, продадено на страната. Към края на 2018 г. на Саудитска Арабия се е падал дял от 12 процента от оръжейните доставки в света. Тя очевидно не се нуждае от повече военно оборудване от САЩ, за да се защити от атаки с дронове.

За какво са й тогава на страната – замесена в една военна кампания в Йемен и изглеждаща толкова уязвима за нападения, че се нуждае от постоянна защита – толкова много оръжия? Целта е да се купуват оръжия, а не да се дислоцират. Тези многомилионни покупки поддържат търговските връзки със западните съюзници, от които са внасят оръжията и които в замяна си затварят очите за нарушенията на правата на човека, убийствата и отвличанията в Саудитска Арабия, защото на карта са заложени твърде много пари. Цялата външна политика на Саудитска Арабия се основава на купуването на приятели и мълчание.

Така че саудитците трябва да продължат да заиграват с опасенията на САЩ от Иран, с което да гарантират, че оръжието на техния бодигард винаги е „заредено и готово за стрелба“, както агресивно обяви Тръмп в Туитър след атаките с дронове. По същото време саудитците продължават да дестабилизират региона с намесата си във вътрешните работи на други арабски страни, като пращат оръжия на други диктатури в Близкия изток и Северна Африка и водят в социалните медии агресивни кампании на заплахи и дезинформация. Туитър дори блокира един саудитски акаунт миналата седмица. И все пак страната бива възприемана като уязвим невинен и опора срещу хаоса в Близкия изток.

Войнствена до крайности и все пак осъзнаваща, че е много малко вероятно да пострада от последиците на своята свадливост, Саудитска Арабия понастоящем е притисната между ескалиращите конфликти с Иран, Катар и Йемен, подкрепата за военните режими в в Судан и Египет, хаотичната намеса в Ливан и продължаващото финансиране на произволни твърдолинейни саудитски авантюри по целия свят. Саудитите няма да тръгнат на война с Иран, но САЩ може да направят това от тяхно име. Междувременно саудитите гледат отстрани, както винаги – разглезен и безнаказан провокатор в Близкия изток.

 

Несрин Малик, в. Гардиън

Станете почитател на Класа