Британският туристически гигант фалира и заряза стотици хиляди пътуващи

Томас Кук, най-старата туристическа компания в света, фалира и започна процес на ликвидация. Преговорите с кредитните институции за допълнително финансиране на дълга им не успяха да спасят този туристически гигант от Обединеното кралство.


Органът за гражданска авиация на Обединеното кралство обяви в изявление прекратяването на всички групови транзакции с незабавно действие и посочи, че всички резервации, направени от компанията, както полети, така и ваканционни пакети, са анулирани. Уебсайтът на компанията стана недостъпен.


Британското правителство, съвместно с органа за гражданска авиация, започна процеса на репатриране на десетки хиляди клиенти на Томас Кук в чужбина, най-голямата операция от този вид в историята на страната в мирно време. Изчислено е, че в момента пътуват около 600 000 души, които са наели услугите на компанията, около 150 000 от които са британци.


"Бих искал да се извиня на милионите ни клиенти и хиляди служители, доставчици и партньори, които ни подкрепяха в продължение на много години", каза изпълнителният директор на групата Питър Фанкхаузер. „Въпрос на дълбоко съжаление за мен и съвета е, че не постигнахме успех", добави той.


В допълнение към туристите, които останаха на произвола на съдбата, 21 000 служители на компанията са изправени пред сценарий на масови съкращения в 16 страни, а 550-те й офиса в Обединеното кралство са изправени пред затваряне.


Туристическият гигант, основан през 1841 г., започва услугите си, като предлага местни екскурзии с влак, преживява двете световни войни и е първият, който предлага организирани пътувания в Европа, разширявайки с времето географията на своите операции.


Сега групата, победена от конкуренцията на „онлайн" туристически услуги и отчасти от последните топли вълни в Европа, които подтикнаха клиентите си да отложат резервациите в последната минута, е опустошена от дълг от 1,7 милиарда паунда (над 2.122 милиона долара). Други фактори, допринесли за силната задлъжнялост на компанията, бяха промените в туристическия пазар и геополитическите събития, развили се през последните години.


В дългосрочен план крахът на Томас Кук може да засегне икономиките на основните му дестинации, като Испания и Турция, казва Ройтерс.

Станете почитател на Класа