Рохани: "Няма да позволим на никого да нарушава границите ни"

Президентът на Иран Хасан Рохани заяви по време на церемония за отбелязване на годишнината от началото на войната, която сблъска Ислямската република с Ирак, че намесата на чужди сили в региона увеличава "несигурността".


"Няма да позволим на никого да нарушава нашите граници", предупреди той и добави, че Техеран "протяга ръката на приятелството към всички свои съседи".


Освен това президентът обяви, че през следващите дни Техеран ще представи пред ООН проект за регионално сътрудничество за гарантиране на сигурността в Персийския залив, Ормузския проток и Оманския залив.


Тези изявления идват само два дни, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри разполагането на допълнителни сили в Близкия изток, за да защити Саудитска Арабия, след атаката срещу нейните петролни съоръжения миналия уикенд.


Отношенията между Вашингтон и Техеран се влошиха още на 14 септември, когато рафинериите на основната саудитска петролна компания претърпяха пожар след атака с дрон, за която САЩ и Саудитска Арабия обвиняват Иран.


Ислямската република отхвърля тези обвинения, наричайки ги „максимална измама". Техеран настоява, че зад акцията стоят бунтовници от Йемен Хути, които се бият срещу водена от Саудитска военна коалиция в Йемен, които официално поеха отговорност за нападението.


Тръмп каза в петък, че Вашингтон винаги е бил подготвен за военни действия срещу Техеран, сценарий, който, според него, никога не е преставал да бъде на масата. Президентът също обяви пакет от санкции "от най-високо ниво" срещу Националната банка на Иран.


От своя страна Иран предупреди, че ще отмъсти в голяма степен срещу всяка евентуална атака на САЩ.

Станете почитател на Класа