Google обяви „квантово надмощие“ с квантов компютър (но докладът изчезна)

В това, което може да е велик изчислителен момент, Google заяви тази седмица, че е построил първия квантов компютър, способен да извършва изчисления, които надвишават възможностите на най-мощните суперкомпютри, налични в момента. Пробивът беше обявен в доклад на изследователите на компанията, публикуван на уебсайта на НАСА, който впоследствие беше премахнат.


Документът, видян от Financial Times, твърди, че процесорът може да извърши за три минути и 20 секунди изчисление, което ще отнеме около 10 000 години на най-модерния известен конвенционален компютър до момента, Summit.


Изследователите обявиха, че по този начин са постигнали „квантово надмощие" - момент, в който квантовите компютри извършват невъзможни по-рано изчисления - и че експериментът е „първото изчисление, което може да се извърши само на квантов процесор".


Авторите посочват, че засега системата може да извърши само едно високо техническо изчисление и че има още години до използването на квантовите машини за решаване на практически проблеми, но все пак квалифицира напредъка като „крайъгълен камък към мащабните квантови изчисления".


Не е известно защо докладът бе премахнат от мрежата, но източник на Google, запознат със ситуацията, каза в изявление пред Fortune, че НАСА случайно е публикувала документа, преди твърденията на екипа да могат да бъдат проучени изчерпателно чрез строго научен преглед.


Въпреки че вече съществуват квантови компютри, те се нуждаят от много специфични среди, като специализирани лаборатории, за да функционират правилно и практическата им употреба е ограничена.


За разлика от конвенционалните компютри, които работят с основните двоични елементи - „битове", със стойности 0 или 1, „кубитите" (квантовите битове) могат да се намират в двете състояния едновременно, което дава възможност да се изчислят милиони възможности мигновено.


Доклад на Бостънската консултантска група за 2018 г. предвижда, че квантовите компютри ще могат драстично да променят области като криптография и химия - и следователно материалите за науката, селското стопанство и фармацевтиката - „да не говорим за изкуствения интелект и машинно обучение, както и логистика, производство, финанси и енергия ".


От друга страна, няколко учени предупреждават, че големият потенциал, който предоставят квантовите изчисления, ще бъде свързан с нови рискове. По-конкретно, те твърдят, че благодарение на високия си капацитет за обработка, тази технология може да бъде използвана за „хакване" на най-добрата киберсигурност, която имаме днес, разбивайки за няколко часа криптиране, което би било практически невъзможно да бъде победено, използвайки най-добрия съществуващ конвенционален компютър. Поради тази причина те настояват да се работи за разработването на мерки за сигурност на квантовата криптография, които заменят съществуващите компютърни стандарти за защита на предаването на информация.

Станете почитател на Класа