Walmart спира да продава електронни цигари заради заболявания, свързани с тях

Walmart, най-голямата търговска верига в САЩ, обяви в петък, че ще спре продажбата на електронни цигари, след като текущата инвентаризация приключи. Мярката ще бъде приложена в повече от 5000 магазина и съюзните заведения Клубовете на Сам в цялата страна, съобщава АП.


Според компанията решението отговаря на "нарастващата сложност на федералните, държавните и местните регулации" по отношение на продуктите за вапинг (пушене с електронни цигари). Напоследък властите в САЩ насърчиха забраната за такива устройства вследствие на огнището на мистериозна болест, свързана с вапинга, която вече е отнела живота на осем души.


Цифрите, обявени тази седмица от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. разкри, че броят на пациентите с белодробни заболявания, свързани с тази практика, се е увеличил до 530 случая. Междувременно повече от 150 продукта и вещества, както и тяхната верига на доставки се изследват, в опит да се идентифицират причините за епидемията.


Засега са събрани проби от вапинг продукти за анализ на следи от никотин, канабиноиди, опиоиди, пестициди, отрови, токсини и други потенциално опасни вещества.


Решението на Walmart следва забраните за продажби, одобрени в Ню Йорк и Мичиган.


Продуктите за вапинг са особено привлекателни за младите хора, така че те са основните засегнати. Освен това правителството на САЩ обяви планове за премахване на всички електронни ароматизирани цигари от магазините.


Според експертите в бранша решението ще има минимално въздействие върху Walmart, тъй като електронните цигари представляват малка част от никотиновия бизнес на веригата, който включва традиционните цигари, бездимния тютюн и никотиновата дъвка.

Станете почитател на Класа