Канада разгада неразположението на американски дипломати в Куба

Пръскането срещу комари, а не „звукови атаки" са причината за мистериозното неразположение, което засегна десетки американски и канадски дипломати в Куба. Това е заключението, достигнато от група учени, към университета в Далхоузи и здравните органи на щата Нова Скотия (Канада).


Многократните оплаквания на дипломатическия персонал на двете страни в Северна Америка са регистрирани между 2016 и 2018 г. „Синдромът на Хавана" се проявява под формата на замаяност, замъглено зрение, загуба на паметта и затруднена концентрация.


Администрацията на Тръмп държи Куба отговорна за тези ефекти и се възползва от ситуацията, за да намали персонала на своя дипломатически щаб през 2017 г., твърдейки, че здравето на работещите е в опасност.


Според агенция Ройтерс канадските изследователи са подлагали сънародници, които твърдят, че са жертви на предполагаеми „акустични атаки", на различни видове тестове и дори са изследвали мозъка на куче, което е живяло в посолството, след като е умряло в Канада.


След като открили различни нива на мозъчно увреждане в област, която причинява симптоми като съобщените и която е податлива на невротоксични вещества, като тези, разпръснати по време на фумигация (опушване против комари), експертите разкрили, че ключов ензим за функционирането на нервната система – холинестераза - е бил блокиран при тези пациенти.


" Диагнозата откри клинични доказателства в образната и биохимичната дейност, съответстващи на хипотезата за прекомерно излагане на инхибитори на холинестеразата като причина за мозъчно нараняване", обясни професор Алон Фридман в съобщение, изпратено до Ройтерс. Той също така посочи, че както кубинската, така и канадската стани извършват фумигация.


Сега изследователят планира да извърши допълнително съвместно проучване с кубински учени. В момента не е ясно дали местното население страда от същите здравословни проблеми.


Между 2016 и 2018 г., когато дипломатите получили подобни симптоми, обичайното опушване срещу комари в Куба се засилило поради епидемията Зика в Карибите. Използваните химични съединения оказват невропаралитичен ефект върху насекомите.

Станете почитател на Класа