Млад мъж с бели дробове, пълни с втвърдено масло от електронни цигари

Антъни Майо, 19-годишен от град Ери (Пенсилвания, САЩ), се разболя сериозно миналата седмица, като изпита тежки проблеми с дишането. Когато лекарите заподозрели бронхит и възможна пневмония, направил преглед с рентген и открили, че дробовете му са пълни с втвърдено масло.


Антъни, който пушел електронни цигари два или три пъти на ден през последните две години, сега има бели дробове като на 60-годишен пушач на две кутии дневно, разказва баща му Кийт Майо. Младият мъж използвал за пушене с електронна цигара пълнители с масла и аромати, като те постоянно се втвърдявали в дробовете му.


Отначало младежът получил силна кашлица и на 8 септември лекарите му предписали антибиотици за лечение на предполагаем бронхит, но той не се почувствал по-добре и два дни по-късно се върнал в болницата. Този път му била поставена диагноза възможна пневмония и му предписали повече антибиотици и стероиди. Тогава личният му лекар дори добавил и инхалатор към лечението, но състоянието му продължавало да се влошава.


В понеделник младият мъж се върнал в спешното отделение и тестовете показаха, че нивото му на кислород е 36%, доста под 90%, считани за минимално приемливи, под които възникват хипоксемия и опасни рискове за здравето. Лекарите му поставили кислород при 100% насищане, за да може той да диша и да помогне на тялото си да изхвърли част от маслото.


Сега Антъни се подлага на лечение, което се състои в нагряване на смес от кислород и малко хидратиране, така че да втечни втвърденото масло в белите му дробове и да причини откашлянето му.


Случаят на Антъни е първият такъв вид, регистриран в Пенсилвания и се добавя към други случаи на белодробни патологии, свързани с vaping (пушене на електронни цигари) наскоро открити в САЩ, където използването на електронни цигари вече е причинило осем смъртни случая.

Станете почитател на Класа