Защо американските ПВО системи не успяха да отблъснат атаките срещу саудитските рафинерии?

„Създадените от САЩ системи за противовъздушна отбрана не успяха да отблъснат атаките, извършени миналата събота срещу две рафинерии в Саудитска Арабия, тъй като те не отговарят на декларираните характеристики", заяви висш офицер от руското Министерство на отбраната.


Източникът подробно уточни, че общо 88 пускови установки на системата Пейтриът в момента защитават северната граница на кралството. От друга страна, в Персийския залив, край Саудитския бряг, са разположени три разрушителя на ВМС на САЩ, оборудвани със системата за противоракетна отбрана Аеджис, въоръжени със 100 ракети.


В този смисъл възниква въпросът как една толкова мощна система за противовъздушна отбрана не може да прихване десетки дронове и крилати ракети, каза военният източник и добави: "Единственото възможно обяснение е, че системите Пейтриът и Аеджис, така горещо популяризирани от американците, не изпълняват декларираните си характеристики и имат ниска ефективност в борбата срещу малки въздушни цели и крилати ракети ".


"Те просто не са готови да отблъснат масовата употреба на средства за въздушна атака от противника в реална бойна ситуация", заяви източникът от министерството.


Той заяви, че обясненията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който твърди, че "дори и най-добрите противовъздушни отбрани понякога се провалят", могат да се приемат за даденост само ако става въпрос за една единствена система Пейтриот, която пряко покрива конкретен нападнат обект.


От своя страна руският президент Владимир Путин заяви тази седмица, че страната му е готова да предостави "адекватна помощ на Саудитска Арабия" под формата на руски противовъздушни системи С-300 или С-400, вече предоставени от Москва на Техеран и Анкара.


Руският лидер подчерта, че ако приеме предложението на Москва, политическото ръководство в Рияд ще вземе "разумно правителствено решение" и даде пример с придобиването на противоракетните ракетни системи С-300 Фаворит от Иран и системите С -400 Триумф от Турция.


Финиан Кънингам, журналист, специализиран в международните въпроси, декларира в статия, че администрацията на Тръмп се опитва да превърне Иран в "изкупителна жертва, защото Вашингтон не е успял да защити своя саудитски съюзник от нападение".


Иран повтори, че няма нищо общо с атаките, противно на оценките на Риад и Вашингтон.

Станете почитател на Класа