Морски експерт от НАТО: “Алиансът трябва да защитава (несъществуващото) море на Азимов"

Пол Бекли, морски експерт на НАТО, заяви в статия, посветена на значението на защитата на свободния достъп до моретата, че едно от местата, които трябва да бъдат защитавани от Атлантическия алианс, е несъществуващото „море на Азимов". Впоследствие грешката беше поправена.

 

„Последните събития в Персийския залив и Азимовско море демонстрираха необходимостта военноморските сили и силите на НАТО да могат да откриват и унищожават мини", гласи текстът, публикуван на официалния сайт на НАТО. Авторът обаче не уточнява какви са били тези събития, нито къде се намира това море.

 

Потребител на Twitter се пошегува, че Бекли може да има предвид книгата на Айзък Азимов „Сривът на Вселената: историята на черните дупки", където евентуално може да се намира това фантастично море. "НАТО възнамерява да защити далечните светове в други измерения", написа интернет потребителят.


Грешката остана в мрежата повече от 12 часа, докато терминът беше променен на този на Азовско море, европейско вътрешно море, разположено между Русия и Украйна.


В статията Пол Бекли говори за проблемите на сигурността в международните води и подчертава значението на свободния достъп до моретата за икономиките, инфраструктурата и начина на живот на нациите.


Когато говори за събития в Азовско море, Бекли вероятно има предвид събитията, настъпили там на 25 ноември, когато три кораба на украинския флот, в нарушение на членове 19 и 21 от Конвенцията на ООН, нелегално преминаха руската държавна граница в посока Керченския проток. Корабите извършиха опасни маневри и отказаха да се подчиняват на изискванията на руските граничари.


Предвид този отказ на украинските кораби, те и техните екипажи бяха арестувани по обвинение в извършване на престъплението Незаконно преминаване на държавната граница, описано в раздел 3 на член 322 от Наказателния кодекс на Руската федерация.

Станете почитател на Класа