Мъж започна да вижда всичко в миниатюра, след мозъчен инсулт

Мъж от Холандия след инсулт е развил визуално разстройство, известно като микропсия, което го кара да вижда предметите по-малки, отколкото са в действителност, според публикация в списание Neurocase.


64-годишният пациент е бил приет в болница, тъй като започнал да усеща слабост в лявата ръка и временна загуба на зрението. Лекарите открили, че той е претърпял инсулт в окситопариеталния регион, областта на мозъка, която е отговорна за визуалната обработка, обяснява изследването, публикувано в края на август.


Ефектите били толкова тежки, че той виждал предмети и хора на 70% от реалния им размер. Той дори уверил лекарите, че смята, че дрехите му вече не пасват, защото изглеждат твърде малки.


Други проблеми, като възприемане на по-малко живи цветове по телевизията или пропускане на думи при четене на текст, също станали очевидни по време на проучванията, проведени от специалисти по темата.


Въпреки състоянието си, мъжът не изпитвал проблеми с каране на колело, хващането на предмети или извършване на ежедневни дейности.


Въпреки че експертите все още не са успели да изяснят напълно защо мъжът е придобил това остро състояние на микропсия, те предполагат, че неговия зрителен кортекс създава този ефект, за да компенсира щетите, причинени от инсулта.

Станете почитател на Класа