Тръмп: "Болтън премина чертата по отношение на Венецуела"

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обясни в сряда причините за оставката на Джон Болтън, като отбеляза „Бившият съветник по националната сигурност направи някои много големи грешки".


"Не бях съгласен с отношението на Джон Болтън по Венецуела. Мисля, че той премина чертата и се оказа, че съм прав, но винаги наблюдавахме Венецуела много отблизо", каза президентът. Бившият съветник многократно се застъпвал за "смяната на режима" и излизането на президента Николас Мадуро от властта в Боливарската република.


Също така американският президент подчерта, че „не беше добро изявление, когато Болтън говори за прилагането на либийския модел спрямо лидера на Северна Корея Ким Чен Ун." "Просто трябва да погледнете какво се случи с Кадафи. Това не беше добро изявление. И това ни тласна назад", каза Тръмп.
Освен това той каза, че бившият съветник не се е разбирал с някои важни хора в администрацията, като същевременно го нарича „твърд човек". "Толкова е твърд, че ни напъха в Ирак. Толкова е твърд", каза той.


Президентът също така посочи, че разглежда "петима висококвалифицирани хора" като кандидати да заменят Джон Болтън за негов съветник по националната сигурност.


По-рано тази сряда Bloomberg съобщи, позовавайки се на свои източници, че Доналд Тръмп обсъжда намаляване на санкциите срещу Иран, за да осигури среща с иранския президент Хасан Рохани по-късно този месец, което било критикувано от Болтън.


Според източниците Белият дом започнал подготовка на Тръмп да се срещне с Рохани в Ню Йорк в рамките на годишното Общо събрание на ООН, седмицата след 23 септември.


"Много е трудно да се каже дали ще се проведе среща, предвид въпроса дали тя е политически приемлива и за двамата лидери", каза политически анализатор, но в същото време добави, че "вероятността за среща се е увеличила, защото един от основните възпрепятстващи я, сега е без работа. "

Станете почитател на Класа