Роботизацията ще принуди 120 милиона работници да се преквалифицират в рамките на три години

Въвеждането на роботи и изкуствен интелект ще има важни последици за пазара на труда, тъй като повече от 120 милиона работници по света ще трябва да бъдат преквалифицирани през следващите три години, според нов доклад на компанията IBM.


Тази ситуация е ключов източник на безпокойство за работодателите, които твърдят, че липсата на умения е един от най-големите рискове пред техните компании днес. В момента процесът на преквалификация на работник продължава по-дълго, отколкото преди, тъй като средно на работниците са необходими 36 дни, за да запълнят празнината в своите умения, в сравнение с трите дни, които бяха необходими през 2014 г.


Развитието на някои умения отнема повече време, защото те са поведенчески - за работа като част от екип или са високотехнологични, както в случая с научните възможности.


"Техническата преквалификация обикновено включва структурирано образование с определени цели и ясно начало и край. Разработването на поведенчески умения отнема повече време и е по-сложно", заяви управляващият директор на IBM за обучение, Ейми Райт, пред Bloomberg.


Китайският пазар на труда е този, който ще бъде най-засегнат от роботизацията и въвеждането на изкуствен интелект в близко бъдеще. Над 50 милиона китайски работници ще трябва да се преквалифицират в следващите три години, според доклада.


Следват 11,5 милиона американски служители и 7,2 милиона бразилци.


Япония и Германия завършват квинтета с 4,9 милиона и 2,9 милиона работници съответно.

Станете почитател на Класа