Открит запис на разговор от 1969 г. пренаписва това, което сме знаели за Бийтълс

Марк Левисън, историк и автор на няколко книги за емблематичната британска група The Beatles, разкри аудиозапис от 8 септември 1969 г., в който Джон Ленън, Пол Маккартни и Джордж Харисън обсъждат следващия си албум. Разговорът се провежда две седмици преди излизането на 'Abbey Road', последния албум, който четиримата членове на групата записаха заедно.


Беседата за плановете на групата е записана от Ленън за барабаниста Ринго Стар, който е бил хоспитализиран заради чревни проблеми. "Ринго, не можеш да си тук, но това е за да чуеш какво обсъждаме", казва Ленън в записа.


На срещата музикантът предложил също така всеки от основните композитори на групата - Ленън, Маккартни и Харисън - да донесе по четири песни за следващия албум, а на Стар да му бъдат оставени две „ако иска".


В тази среща, проведена преди 50 години, са очевидни няколко разногласия в групата малко преди окончателното й скъсване. Например, Ленън се позовава на "мита за Ленън и Маккартни", като ясно показва, че двамата музиканти трябва да пишат свои собствени песни самостоятелно.


Междувременно Макартни критикува композиторския талант на китариста Джордж Харисън. „До този албум смятах, че песните на Джордж не са толкова добри", казва Пол. „Това е въпрос на вкус. През цялото това време хората харесват моите песни", отговаря Харисън, автор на „Нещо" и „Слънцето идва".


Левисън каза пред The Guardian, че записът нарушава традиционната гледна точка, че квартетът в Ливърпул записва 'Abbey Road' като един вид лебедова песен. "Това е откровение. Книгите винаги са ни казвали, че Бийтълс са знаели, че Abbey Road е последният им албум и че искат да напуснат сцената, докато са на върха. Но не, те обсъждат следващия албум. И се смяташе, че Джон е, който иска да ги раздели, но когато чуете това, не е така. Не пренаписва ли този разговор почти всичко, което сме мислили, че знаем за Бийтълс? "

Станете почитател на Класа