Помпео се отказва от мирните преговори с талибаните в Афганистан

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в неделя, че мирните преговори в Афганистан са спрени и че Вашингтон ще продължи да оказва натиск върху членове на талибанското движение и ще военна подкрепа на афганистанските войски, докато талибаните направят значителни отстъпки от своя страна.


На въпрос на „Фокс нюз неделя" дали преговорите могат да бъдат обявени за мъртви, Помпео отговори „да, за момента те са".


В събота Доналд Тръмп обяви отмяна на мирните преговори с лидерите на талибаните, които планираше да проведе в президентския комплекс „Кемп Дейвид" в Мериленд. Това се дължи на терористичното нападение в Кабул миналата седмица, приписано на движението, при което загинаха един американски войник и още 11 души.


На американските дипломати отне месеци да обсъдят с представителите на талибаните план, който ще позволи на хиляди американски войници да се изтеглят, в замяна на гаранции за сигурност от членовете на движението.


След отмяната на преговорите, талибаните заявиха в неделя, че това решение "вреди на доверието на САЩ и ще доведе до загуби сред техните войници ". "Американците ще пострадат повече от всеки друг от отмяната на преговорите", заяви говорителят Забихула Муджахид.


В изявление движението на талибаните казва, че подготовката за подписване на споразумение протичала нормално, но сега, когато всичко е отменено, "талибаните ще продължат с джихада срещу чуждестранната окупация и са сигурни в своята победа".


За движението на талибаните приоритет е изтеглянето на американските войски, докато целта на Вашингтон е Афганистан да не се превърне в убежище за екстремисти като тези от Ал Кайда, които организираха атаките на 11 септември от афганистанска територия.


Талибаните отказват да говорят с афганистанското правителство, защото го считат за нелегитимен „марионетен" режим. Президентът Ашраф Гани, който се стреми да постигне втори мандат на изборите, насрочени за 28 септември и отменени два пъти, призова за прекратяване на огъня и двустранни преки преговори с лидерите на талибаните.

Станете почитател на Класа