Русия разсекретява уникални документи за Втората световна война

Руското министерство на отбраната отвори на своя уебсайт мултимедийна секция с уникални разсекретени документи, които хвърлят светлина върху периода преди Втората световна война и началото на конфликта.


Военното ведомство обяснява в изявление, че материалите "разкриват неизвестни подробности за световната военна политика в навечерието на войната и дават идея за това как и защо са взети определени решения в такава трудна политическа и военна ситуация."


Сред разсекретените документи се откроява например доклад от началника на Генералния щаб на Червената армия Борис Шапошников, в която той оценява военната заплаха, която няколко държави могат да представляват независимо и като част от военни съюзи и блокове.


Според съветските военни експерти, най-вероятната заплаха за СССР през този период идва не само от военния съюз на Германия и Италия, но и от Полша, която е била "в орбитата" на фашисткия блок. "Фактът, че Шапошников не прибягва до помощта на секретарка и машинопис, а вместо това пише на ръка доклад от 31 страници подчертава важността и поверителността на документа, " отбелязва Министерството на отбраната.


„Публикуването на разсекретените документи продължава политиката на министерството за защита на историческата истина, противодействие на фалшификациите на историята, както и на опитите за ревизия на резултатите от войната", се казва в изявлението.

Станете почитател на Класа