"Ел Чапо" моли богатството му да бъде разпределено между коренните общности на Мексико

Хоакин 'Ел Чапо' Гузман Лоера поиска богатството му да бъде разпределено между местните народи на Мексико. Петицията бе обявена от адвоката му Хосе Луис Гонсалес Меца в пресконференция в сряда, съобщават местните медии.


Защитата на бившия дилър на наркотици гарантира, че САЩ възнамеряват да задържат парите на "Ел Чапо" и затова бившият лидер на картела Синалоа "каза на семейството по телефона че богатството му трябва да се върне в родината му ". Желанията на Гузман Лоера включваха „апел към президента на Мексико Лопес Обрадор тези пари да бъдат отпуснати на местните общности", добави адвокатът.


Според американската прокуратура, от 90-те години на миналия век Гузман е трафикирал над 600 000 килограма кокаин, 200 000 килограма хероин и около 420 000 килограма марихуана, генерирайки приходи от над 12,6 милиарда долара. Властите обаче поясниха, че изчислението е общо и че общата сума е невъзможно да се определи, съобщава The New York Times.


От своя страна адвокатът на защитата съобщи, че "Ел Чапо" е уведомил майка си и сестрите си, че САЩ планират да му отнемат 14 милиарда долара, които са част от активите му и тези пари "не принадлежат на САЩ, а на правителството на Мексико".


Това изявление беше споделено преди месеци от президента Лопес Обрадор, когато един от законните представители на бившия наркодилър изрази същото през юли.


"Изслушах много добре адвоката и той каза едно интересно нещо, че конфискацията на имуществото се полага законно на Мексико. Съгласен съм с казаното от адвоката на Гузман Лоера, ще го прегледаме", каза президентът.


На 17 юли 'Ел Чапо' беше осъден на доживотен затвор за разпространение на наркотици, като получи 30 години затвор за насилие с огнестрелно оръжие и 20 за пране на пари. Сега той е в затвора за максимална сигурност в Колорадо (САЩ) с постоянно наблюдение и изолация по 22 часа на ден.

Станете почитател на Класа