Британският парламент въстана срещу Джонсън и го принуждава да обсъди удължаване на Brexit

Британските парламентаристи одобриха във вторник с 328 гласа „за" и 301 „против" предложение, което позволява на камарата да започне процедура по закон за предотвратяване на твърд изход от Европейския съюз на 31 октомври, което е сериозен неуспех за стратегията на премиера Борис Джонсън.


Законопроектът, импулсиран от опозицията на лейбъристите, планира да забави Brexit до 31 януари 2020 г., ако британското правителство и Брюксел не постигнат споразумение през октомври.


След гласуването Джонсън предупреди, че няма да приеме законопроекта, и заплаши да свика предсрочни общи избори. "Не искам избори, но ако утре парламентаристите гласуват да спрат преговорите и да наложат поредното безполезно забавяне на Brexit, потенциално с години, тогава избори ще бъдат единственият начин да се реши това", каза той.


Парламентът ще трябва спешно да обсъди закона, тъй като неговата дейност ще бъде спряна от 10 септември до 14 октомври по решение на министър-председателя.


Ръководителят на правителството загуби парламентарното мнозинство във вторник, след като консервативният депутат Филип Лий дезертира от Либералдемократическата партия в знак на протест срещу позицията на правителството, която той обвини в изявление, "за агресивно търсене на вреден Brexit".

Станете почитател на Класа