Във видео на FARC Хесус Сантрич призова отново за борба в Колумбия

Бившият лидер на Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC), Сеуксис Паукиас Ернандес Соларте, известен като Хесус Сантрич, след като партизанските дисиденти обявиха връщането си към оръжие, направи публично изявление, в което потвърди намерението си „за предприемане на стъпки към нов етап на борба".


„Официално съобщаваме, че между 22 и 24 август, на извънредна среща на командирите, беше решено да продължи въоръжената борба на FARC, което формализира повторното възобновяване и възстановяване на нашата организация и нейните милиции, на тайната комунистическа партия и на боливарското движение за новата Колумбия", каза той.


По време на речта, която беше пусната на 31 август, Сантрич заяви, че въпросните действия представляват "отговор на предателството на държавата към Хаванското мирно споразумение". "Иван Дуке уверява, без да се срамува, че това, което не е подписал, не го задължава, игнорирайки, че споразумението е подписано с държавата, а държавата, която не спазва ангажиментите си, не заслужава уважението на международната общност, нито на нейния собствен народ. "


Бившият лидер на FARC повтори, че прицел на неговата група е "изключителната, корумпирана, мафиотска и насилствена олигархия, която вярва, че може да продължи да блокира вратите на бъдещето за страната".


В същото време той призова за създаването на ново национално Учредително събрание "представително и с пълни гаранции за включване, което да направи възможен окончателен импулс към структурните трансформации, които Колумбия изисква днес".


В този контекст той призова "за ново преходно правителство, което да свика нов диалог за мир, включващ всички въоръжени участници, за да можем да намерим окончателен, стабилен и траен мир, без по-нататъшни убийства на социални лидери и бивши партизански борци".


"Ще се стремим да координираме усилията с партизаните от ELN и с онези съратници, които не са сгънали знамената си", каза Маркес във видеоклип, излъчен в Интернет, в който той беше придружен от Хесус Сантрич, чието местонахождение е неизвестно от 29 юни.


Миналият четвъртък Специалната юрисдикция за мир (JEP) разпореди залавянето на Маркес, Сантрич, Хенри Кастеланос Гарсон, Хосе Висенте Лесмес и Хосе Мануел Сиера Сабогал. С това решение Мирният съд отмени спирането на заповедите за арест и условните свободи, които им бяха предоставени като част от постигнатото Мирно споразумение.

Станете почитател на Класа