Северна Корея нарече „изфабрикуван“ доклада на ООН за кибератаките срещу банковия сектор

На 1 септември Северна Корея излезе с изявление на говорителя на Севернокорейския национален координационен комитет за борба с финансирането на тероризма, в което той отрече съобщения за кибератаки, които Пхенян уж е извършил срещу банковия сектор на няколко страни.


„В наши дни САЩ и други враждебни сили разпространяват слухове, че чрез хакери специалисти КНДР [Демократична народна република Корея] е откраднала около 2 милиарда долара, необходими й за развитието на оръжия и програми за масово изтребление", каза той.


Говорителят каза, че "тези измислици на враждебни сили не са нищо повече от мръсна игра, предназначена да омаловажи имиджа на КНДР и да намери оправдание за кампанията на санкции и натиск срещу нея".


В този контекст говорителят подчерта, че в Северна Корея „никога няма да толерира толкова нагло действие, накърняващо достойнството й".


Ройтерс цитира доклад - до който агенцията има достъп - изпратен до Съвета за сигурност на ООН, в който се казва, че Северна Корея е извършила "широки и все по-сложни кибератаки срещу банковия сектор, за да открадне общо 2 милиарда долара, които да използва за финансиране на оръжията си за програми за развитие на масово унищожение ".


Изданието отбеляза, че азиатската страна също използва киберпространството за пране на откраднати пари.


Според експерти най-малко 35 атаки срещу „финансови институции, платформи за обмен на криптовалута и минна дейност" в 17 страни с цел получаване на чуждестранна валута.

Станете почитател на Класа