НАСА показва "марсиански хеликоптер", прикрепен към новия "роувър"

Инженерите от НАСА инсталираха „Марс Хеликоптер" на марсохода „Марс 2020", който ще пристигне на Марс през 2021 г., съобщи агенцията за ретропропулсивна лаборатория на агенцията.


На малкия хеликоптер, който тежи само 1,8 килограма, засега липсват научни инструменти и е само демонстрационен модел, чиято цел е да тества работата в атмосферата на червената планета, която е 100 пъти по-малко гъста от земната.


Ако полетът бъде успешен, учените от НАСА очакват идването на „деня, в който марсианските вертолети ще могат да играят важна роля в бъдещите проучвания на планетата", се казва в изявлението, цитирано ръководителя на проекта Мими Онг.


„Всичко е на място за историческа мисия за проучване. Заедно, Марс 2020 и Марс хеликоптерът ще помогнат да се определи бъдещето на науката в изследването на червената планета през следващите десетилетия", казва Томас Зурбухен, от Дирекция на научната мисия на НАСА.


Превозът на устройството до Марс беше обявен от агенцията през май 2018 г. През юни тази година бе съобщено, че то е преминало няколко ключови теста.


Марсовият хеликоптер ще бъде изстрелян заедно с нова версия на роувъра през юли 2020 г. от военновъздушната база Кейп Канаверал, Флорида (САЩ). Кацането му е планирано в кратера Йезеро на 18 февруари 2021 година.


От своя страна новият „роувър" ще извърши геоложки оценки, ще определи обитаемостта на околната среда, ще търси признаци на древен марсиански живот, ще оцени природните ресурси и опасностите за потенциалните хора - изследователи.

Станете почитател на Класа