Тръмп декларира, че 8 600 американски войници ще останат в Афганистан

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще намали броя на американските войници в Афганистан, като посочи, че 8 600 военнослужещи ще останат в тази страна.


"Намаляваме значително присъствието и винаги ще имаме присъствие и ще имаме голямо разузнаване", заяви президентът по време на интервю за Fox News.


В този контекст той обяви плановете си да съкрати броя на войските до 8 600 и след това „да вземе решение". Той обаче не уточни периода, през който смята да изтегли повече от 5000 от общо 14 000 военнослужещи, които в момента помагат на афганистанските сили и провеждат антитерористични операции.


"Ние не воюваме във война там, просто сме полицаи", каза той.


Тази сряда генералът на ВМС на САЩ Джоузеф Дънфорд заяви, че засега е рано да се говори със сигурност за бъдещето на операцията на американските войски на територията на Афганистан, "без по-добра оценка на условията ". "Ако в бъдеще се постигне споразумение, ако средата за сигурност се промени, тогава очевидно нашата позиция може да се адаптира", каза той, цитиран от Ройтерс.


Последният кръг от преговори за мир между талибаните и САЩ приключи на 12 август без окончателна резолюция. И двете страни заявиха, че ще се консултират с лидерите си относно следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети за постигане на споразумение, което цели да доведе до преки мирни преговори между талибаните и афганистанското правителство.


През март бе обявено, че по нов план на Пентагона всички американски войски ще се изтеглят от Афганистан за период от три до пет години.

Станете почитател на Класа