Мъск и Ма за проблемите на човечеството в бъдеще

Основателят и изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск представи своята визия за опасностите, които заплашват човечеството. Той го направи по време на публичен дебат с основателя на китайската компания Alibaba, Джак Ма, в рамките на конференцията Световния изкуствен интелект, която се провежда в Шанхай.


По-специално той предупреди, че истинският демографски проблем не е излишъкът - както обикновено се счита - а липсата на население.


"Повечето хора вярват, че имаме твърде много хора на планетата. Това е остаряла гледна точка. Ако приемем, че има доброжелателен ИИ [изкуствен интелект], най-големият проблем, с който ще се сблъска светът след 20 години, е сривът на населението. Не експлозия. Свиване ", обясни бизнесменът.


От своя страна Ма, който каза преди това, че "най-добрите ресурси на Земята не са въглищата, нефта или електричеството, а човешкият мозък", изрази съгласието си с тази идея и изрази мнение, че Китай може да се изправи пред „големи демографски проблеми" в следващите две десетилетия.


В друг момент от дискусията Мъск се оплака, че умствените способности на човека често се надценяват в сравнение с компютърната интелигентност.


"Хората подценяват способността на ИИ. Те смятат, че това е интелигентен човек. [Но това ще бъде] много по-умно от най-интелигентния човек, когото можете да срещнете", заяви основателят на Tesla и предположи, че един ден технологията "ще дойде до момент, в който почти напълно ще симулира един човек, много хора едновременно. "


"Ние сме много тъпи и [...] определено можем да правим нещата по-умни от себе си", повтори той в противоречие с Ма, който е много по-оптимистичен за бъдещето на ИИ и смята, че "хората никога не могат да създадат нещо друго, което е по-умно от тях самите. "

Станете почитател на Класа