В Русия откриха пет нови острова

Експедиция на руския северен флот потвърди откриването на пет нови острова, разположени в Северния ледовит океан, близо до ледника Вилка (Нансен), западно от остров Северни на руския архипелаг Новая Земля. Сега тези земи ще бъдат част от същия архипелаг, който се намира между моретата Баренцово и Кара. Повърхността им варира от 900 до 54 500 квадратни метра.


Появата на острови в този регион беше предсказана от хидрографите на Северния флот по време на експедициите им в този район през 2015-2016 г. Тогава те бяха видени от инженер на руския хидрографски кораб Визир и най-накрая през 2016 г. Марина Мигунова, студентка на Държавния университет за морски и речен флот (Санкт Петербург, Русия), ги откри в сателитните снимки. Студентката от университета описа своето откритие в дипломната си работа.


Сега откритието й е потвърдено от експедицията на Северния флот, която отплава на 15 август със спасителния влекач Алтай, от руския град Североморск към архипелага на Земята Франсиско Хосе, минавайки през въпросния район.


Специалистите вече са описали петте нови острова и са извършили необходимите топографски и фотографски проучвания. В допълнение, на един от тях те построиха мемориална каменна конструкция, където поставиха „капсула на времето" за бъдещите поколения, която съдържа диск с изображенията на откривателите на това място.


Общата цел на експедицията е географското и археологическо проучване на Арктическите архипелази. Специалистите изследват топографските промени на брега, в резултат на топенето на леда, и картографират географските обекти, по-рано скрити от ледниците.


Петте нови острова са били скрити под ледената покривка, която се топи в резултат на глобалното затопляне. Ледниците на Новая Земля през последните години са намалели между 2 и 5 километра навътре към вътрешността и продължават да се топят поради повишаването на температурата на околната среда.


Топенето на ледници в Северния ледовит океан оказва негативно влияние върху околната среда. Наред с другите последствия са възможните наводнения на най-близките райони, разположени на брега, и заплахата за експлоатацията на сондажни платформи в морето.

Станете почитател на Класа