Ердоган не изключва закупуването на руските Су-35 и Су-57 вместо американските F-35

Президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, каза, цитиран от канала NTV, че оценява възможността за закупуване на руски изтребители Су-35 и Су-57 вместо американските F-35.


На въпрос дали самолетите руско производство са сред възможните алтернативи, президентът отговори: "Защо не? Не дойдохме тук за нищо". Той повтори това на борда на самолета си, докато се връщаше от Русия, където взе участие във въздушното шоу Макс 2019.


Ердоган заяви, че в следващите дни ще проведе телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп, в който двамата лидери ще обсъдят въпроса. "Ще предприемем стъпките си, след като узнаем окончателното решение за F-35", каза той.


Турският президент посети международното въздушно изложение Макс 2019, което започна във вторник в провинция на Москва, където се излагат най-новите разработки в областта на космическата и отбранителната техника. Ердоган и Путин станаха свидетели на пилотажите, показани по време на събитието, а също така разгледаха новия руски изтребител Су-57, сред другите самолети.


САЩ многократно са предупреждавали, че Турция няма да може да участва в програмата за създаване и придобиване на многоцелеви изтребители F-35, ако закупи противоракетните ракетни системи С-400 Триумф от Русия, като се аргументира, че те не са съвместими с отбранителните сили на НАТО и че тяхното придобиване би компрометирало сигурността на Атлантическия съюз.


Договорът за покупка на С-400 в Москва на стойност 2,5 милиарда долара, който бе обявен през септември 2017 г., стана причина за спор между Вашингтон и Анкара.


Доставката им започна на 12 юли, въпреки заплахите и опитите на американското убеждаване турските власти да се откажат от идеята да ги получат и на тяхно място да придобият американските Пейтриът.


На 26 юли Русия приключи първата фаза на доставката на своите зенитни системи в Турция.


В тази връзка държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че " САЩ дават на Турция да се разбере, че активирането на S-400 е неприемливо."

Станете почитател на Класа