Huawei ще представи своя водещ телефон, дори ако САЩ не вдигнат санкциите

Huawei се надява, че Белият дом ще премахне ограниченията, които не позволяват на американските компании да си сътрудничат с китайския производител, но това няма да бъде пречка да пусне новия си телефон - Mate 30, въпреки че няма сертифицирана операционна система и програмиране на Android Google и неговата екосистема, информира Ройтерс, като се позова на няколко представители на компанията.


"Huawei ще продължи да използва операционната система Android, ако правителството на САЩ ни позволи да го направим. В противен случай ние ще продължим да развиваме собствената си операционна система", заяви говорителят на китайската мултинационална компания Джо Кели.


На свой ред старши вицепрезидент и съветник на компанията Винсент Панг потвърди миналата седмица, че Huawei иска да „поддържа един стандарт, една екосистема, една технология" и заяви, че новите телефони на компанията ще продължат да се базират на Android.


Освен това източник, цитиран от агенцията, твърди, че новото устройство ще бъде представено на 18 септември в Мюнхен (Германия), въпреки че датата на пускане на пазара към момента не е известна.


Според предишни информации, моделът Mate 30 може да работи с 5G мрежи и ще има голяма камера с четири обектива.


В рамките на търговска война между САЩ и Китай, Huawei е в центъра на вниманието на Вашингтон, който го обвинява в шпиониране за Пекин чрез своите устройства, нещо, което компанията отрича. През май Министерството на търговията на САЩ включи китайския производител в своя търговски черен списък, което не позволява на американските доставчици да преговарят с компанията.


Почти едновременно Google обяви, че спира бизнеса си съвместно с Huawei и че ще спре техническата поддръжка и сътрудничество за услугите на Android и Google за този производител.


Тези обстоятелства тласнаха компанията да разработи своя собствена операционна система, чието стартиране бе обявено този месец.


На 19 август американският търговски секретар Уилбър Рос обяви удължаването на временния общ лиценз, предоставен на тези, които търгуват с тази китайска компания, до 19 ноември, като се има предвид, че „някои американски компании зависят от технология на Huawei, така че им предоставяме малко повече време да се адаптират ".


В същото време правителството на САЩ реши да добави още 46 дъщерни дружества на Huawei към своя търговски „черен списък"

Станете почитател на Класа