Металните наночастици от иглите за татуировки достигат лимфните възли и причиняват алергия

Екип от европейски учени откриха, че металните наночастици от иглите за татуировки могат да пропътуват през човешкото тяло до лимфните възли и тъй като съдържат алергени никел и хром, те са способни да предизвикват алергии, точно както и пигментите, използвани в този процес.


Преди това ново изследване - публикувано на 27 август в списанието Particle and Fiber Toxicology - същият екип преди две години доказа, че алергичните реакции при татуировките се причиняват от пигменти, които се използват по време на този процес и се транспортират до лимфните възли, където могат да останат с години.


"Не става въпрос само за почистване на стаята, стерилизиране на оборудването или дори пигментите. Сега откриваме, че износването на иглите също оказва влияние върху тялото ви", каза пред EurekAlert Хирам Кастило, един от авторите на изследването и учен в областта на околната среда на Европейския център за радиация синхротрон (ESRF).


"Няма съмнение, че металните частици са получени от иглата за татуировка в резултат на чисто механично смилане", добави съавторът на изследването Бернхард Хесе, учен от ESRF.


Размерът на хромовите и никеловите частици, които учените откриват в лимфните възли на татуирани хора, варира от 50 нанометра до 2 микрометра. При това наночастиците са по-опасни от микрочастиците поради по-голямото им съотношение повърхност-обем, което впоследствие води до потенциално по-голямо освобождаване на токсични елементи.


Наночастиците могат също да влязат директно в клетките. От друга страна, те могат по-лесно да се отделят от тялото.


Учените предупреждават, че са необходими още изследвания, за да се разбере ясно точното въздействие върху човешкото здраве и възможното развитие на алергия, получена от износването на иглата, тъй като това са дългосрочни ефекти, които могат да бъдат оценени само при епидемиологични изследвания които контролират здравето на хиляди хора през десетилетия.

Станете почитател на Класа