Макрон предупреждава за опасностите за Европа от изолация на Русия

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова западните страни да спрат да отдалечават Русия от Европа, предупреждавайки, че липсата на промяна на това отношение би означавало грешка със скъпи последствия.


"Ние сме в Европа и Русия също", припомни френският президент по време на Годишната конференция на френските посланици в Париж, прогнозирайки, че неспособността да се работи с Москва ще осъди Стария континент да остане в "дълбоко стерилно напрежение".


"Ще продължим да имаме замразени конфликти в цяла Европа, ще продължим да имаме Европа, която е театър на стратегическата борба между САЩ и Русия, и ще продължим да имаме последици от Студената война на наша земя", предупреди Макрон.


Държавният глава предположи, че най-голямата по територия държава в света не ще седи бездействаща, когато европейските нации й обръщат гръб.


"Отдалечаването на Русия от Европа е дълбока стратегическа грешка, защото тласкаме Русия или към изолация, която увеличава напрежението, или към съюз с други големи сили, като Китай, което не е в наш интерес.", каза той.


В тази връзка той добави, че европейските държави трябва „да преосмислят тази граматика много дълбоко". "Мисля, че трябва да изградим нова архитектура на доверие и сигурност в Европа. Европейският континент никога няма да бъде стабилен, никога няма да бъде безопасен, ако не успокоим и изясним отношенията си с Русия", каза Макрон и добави, че е предал на руския президент Владимир Путин , съобщение, което се застъпва за „придвижване стъпка по стъпка".


Освен това френският президент изрази съмнения, че „призванието на Русия е да бъде миноритарен съюзник на Китай". "Следователно чрез този диалог трябва да узнаем и условията, които ще поискаме, за да предложим в даден момент на Русия стратегически вариант". "От нас зависи да го подготвим и да знаем как да продължим напред в този момент", каза той.


Говорейки пред носителите на френската дипломация в света, Макрон заяви, че международният ред се „разклаща по безпрецедентен начин". "Несъмнено живеем в края на западната хегемония в света", подчерта той.


Френският президент отбеляза също, че има "безпрецедентна криза в пазарната икономика" и подчерта, че сегашният пейзаж не може да поеме повече стратегически грешки и промени в посоката, за които Вашингтон частично носи отговорност.


"Нещата се променят. Те са дълбоко разтърсени от грешките, направени от Запада при определени кризи, но също и от решенията, взети от американците през последните години", каза Макрон и поясни, че тези грешки "не са започнали от администрацията на Тръмп."

Станете почитател на Класа