Помпео декларира, че САЩ ще работят за завръщането на Русия към Г8

Държавният секретар на САЩ, Майк Помпео, заяви на 27 август, че Вашингтон ще работи, за да направи възможно завръщането на Русия в Г-8.

 

Като част от пресконференцията си, Помпео потвърди желанието на президента на САЩ Москва отново да стане член на групата. "Президентът смята, че трябва да извършим работа по завръщането на Русия в групата. Работя за президента. Разбира се, че ще работим за тази цел", каза той.


Изявлението на държавния секретар на САЩ идва дни след като Доналд Тръмп заяви, че „със сигурност ще покани" руския президент Владимир Путин на следващата среща на върха на Г-7.


"Много хора казват, че да имаш Русия в стаята е по-добре, отколкото да я имаш извън стаята", каза Тръмп на пресконференция в рамките на срещата на върха на Г7, която се провежда във френския град Биариц. Обитателят на Белия дом разкри, че „много хора в рамките на Г7 са се чувствали по този начин".


Американският президент заяви, че не се интересува от възможните политически последици от тази стъпка, тъй като той никога не разчита на политически причини в своите решения, а на това „какво е правилно".


Освен това миналата седмица американският президент заяви, че би било по-подходящо Москва да бъде член на групата. Американският лидер обясни, че по онова време Вашингтон настоявал за изключване на Русия от Г-8, тъй като "Путин спечели играта срещу Обама".


От своя страна руският външен министър Сергей Лавров повтори на 26 август, че страната му не е коментирала каквото и да е възможно връщане във формат Г8 с никоя нация и няма намерение да го прави.


"Мина доста време", каза ръководителят на руската дипломация и поясни, че страната му не се отклонява от контактите със страните от Г7.


Г7 е група от икономически развити страни, съставена от Обединеното кралство, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Групата съществува във формат Г7 между 1976 и 1997 г., но след присъединяването на Русия тя се превръща в Г8. През 2014 г. в резултат на ситуацията в Украйна и влошаването на отношенията между Русия и Запада Москва престава да бъде част от групата.


От миналата година Вашингтон изразява убеждението си, че Москва трябва да бъде част от Г8.

Станете почитател на Класа