Рохани: Иран ще намали ангажиментите си по ядрено споразумение и няма да преговаря със САЩ до отмяната на санкциите

Иранският президент Хасан Рохани заяви на 27 август, че отношенията между Техеран и Вашингтон няма да се подобрят и разговори между тях няма да се проведат, докато САЩ не отменят санкциите, наложени на Ислямската република.


По време на реч, излъчвана по държавната телевизия, Рохани каза, че страната му „никога не е искала ядрени оръжия и винаги с е била готова да води разговори".


Той поясни обаче, че първо САЩ трябва да действат, „премахвайки всички незаконни и несправедливи санкции, наложени на Иран". "Без тази първа стъпка тази ключалка няма да бъде отворена", каза Рохани.


От друга страна, президентът повтори намерението на Техеран да спазва разпоредбите на Всеобхватния съвместен план за действие (JCPOA), но подчерта, че и другите подписали страни трябва да го направят.


"Ще продължим да намаляваме ангажиментите си по споразумението от 2015 г., ако нашите интереси не са гарантирани", каза иранският президент.


На 8 май Рохани обяви, че страната му вече няма да спазва две точки от Общия съвместен план за действие: няма да продава обогатен уран или тежка вода за период от 60 дни. Президентът също предупреди, че два месеца по-късно Техеран ще продължи да намалява спазването на ядреното споразумение, ако останалите членове на JCPOA не изпълнят ангажиментите си през този период.


Впоследствие на 7 юли висши ирански представители заявиха, че Ислямска република ще започне да обогатява уран до над 3,6%, нивото, определено от ядреното споразумение. Освен това те увериха, че намаляването на техните ангажименти по пакта за 2015 г. ще продължи на всеки 60 дни.


На 3 август иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф обяви, че страната му ще предприеме "трета стъпка" за намаляване на задълженията си по ядреното споразумение. "Третата стъпка за намаляване на ангажиментите ни ще бъде изпълнена в настоящата ситуация", заяви той.

Станете почитател на Класа