За какво съжалява Доналд Тръмп в търговската война с Китай

Белият дом казва, че единственото нещо, за което президентът Доналд Тръмп съжалява в търговската война с Китай, е че „не е повишил митата още повече", съобщи новата му прессекретарка Стефани Гришам, съобщава АП.


Малко преди това, по време на двустранна среща с британския премиер Борис Джонсън, проведена в рамките на Г7, президентът на САЩ беше попитан дали преразглежда решението си за повишаване на митата срещу Китай, на което обитателят на Белия дом той отговори "да, разбира се", след което добави: "може да бъде ... Винаги мисля за всичко два пъти."


Гришам обясни, че тези думи са "много неразбрани" и че "президентът Тръмп е отговорил утвърдително, защото съжалява, че не е повишил митата допълнително".


Търговските търкания между Вашингтон и Пекин са един от въпросите, които, предвидимо са разглеждани в рамките на срещата на върха на Г-7. Форумът стартира тази събота във френския град Биариц и приключи в понеделник, на 26 август.


Тръмп обяви тази събота, че от 1 септември китайският внос на стойност 300 милиарда долара ще се облага с 15, вместо с 10%. В допълнение, от 1 октомври митата за стоки на стойност 250 000 милиона долара ще се увеличат от 25 на 30%. Мярката е отговор на допълнителни мита за американския внос, обявени в петък от Пекин.

Станете почитател на Класа