Папа Франциск поиска "ангажиране на всички за борба с пожарите в Амазония "

Папа Франциск изрази съжалението си за пожарите, които засягат региона на Амазонка, и се възползва от традиционната си седмична поява на площад „Свети Петър", за да призове глобалната общност да се изправи пред бедствието, каза Ватиканът.


"Всички сме разтревожени от големите пожари, които са се развили в Амазония. Нека се молим с ангажирането на всички те да бъдат овладени възможно най-бързо. Този бял дроб от гори е жизненоважен за нашата планета", каза понтификът.


Призивът добави към исканията на Латиноамериканския епископски съвет, който спешно призова "правителствата на амазонските страни, особено на Бразилия и Боливия, ООН и международната общност да предприемат сериозни мерки за спасяване на белите дробове на света". Институцията подчерта, че това не е локален, а световен проблем.


Откакто стана най-високият авторитет на католическата църква, папа Франциск наложи в църквата дебат за екологията, като нарече замърсяването грях. Освен това той каза, че „никога планетата не е била малтретирана и наранена както през последните два века".


Папата е признат за позицията си относно опазването на околната среда. През 2015 г. той публикува енциклика на тема „Грижа за общата къща" с цел повишаване на осведомеността относно проблемите пред природата и насочване на вниманието на международните лидери към ограничаване на климатичните промени.

Станете почитател на Класа