Намериха в Перу „хуманизирана жаба“ на 3 800 години, обявяваща идването на водата

Министерството на културата на Перу обяви в понеделник откриването на „хуманизирана жаба и антропоморфна глава", издълбани в стенопис с релеф, чиято възраст се изчислява на 3800 години.


Откритието е станало в местността Вичама, разположена северно от Лима и се счита за едно от най-важните археологически обекти в страната в Южна Америка. Д-р Рут Шади Солис, директор на Археологическата зона Карал (ZAC) на Министерството на културата, потвърди, че символите са разположени в една от обществените церемониални сгради от онова време.


Според тълкуването на специалистката, сцената вероятно представлява "обявяването на пристигането на водата". Жабата се счита за икона, свързана с дъждовната и речната вода, от съществено значение за земеделието. От друга страна, изображението на човешката глава може би илюстрира човека, който е очаквал водата, за да продължи цикъла на живота.


Релефите от Вичама, очевидно са свързани с оскъдицата и глада, претърпени от жителите на региона, така че според специалистите те представляват „спомена на социалния колектив за трудностите, пред които са изправени, поради изменението на климата и недостига на вода и храна. "


През 2018 г. по стените на археологическия квартал бяха открити и други фигури, на площ от 25 хектара. Между 3800 и 3500 години преди настоящето са били построени тези 22 градски комплекса с обществени сгради, места за срещи и домашни сектори.

Станете почитател на Класа