Тръмп признава, че е „стратегически заинтересуван“ от Гренландия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че поддържа интерес САЩ да придобият територията на Гренландия - най-големият остров в света - по стратегически причини.


"Това е нещо, за което говорихме. Дания по същество го притежава. Ние сме много добри съюзници с Дания", каза президентът пред репортери, като призна, че "по някакъв начин е изтекла информация за този интерес ".


Преди това The Wall Street Journal съобщаваше, че президентът е инструктирал своите съветници да оценят възможността за евентуална покупка, което в рамките на Белия дом породи неверие.


"Ние защитаваме Дания, както защитаваме големи части от света. Тогава се появи концепцията и аз казах, че стратегически е интересно. И ние бихме били заинтересовани", добави Тръмп за потенциална покупка на автономния регион, който е част от Кралство Дания.


"Ще поговорим малко с тях. Това не е въпрос номер едно в дневния ред, мога да ви уверя", заяви американският президент.


Това не е първият път, когато САЩ се интересуват от Гренландия: през 1946 г. президентът Хари Труман не успя да купи острова за 100 милиона долара, според Лари Кудлоу, икономически съветник на Белия дом.


"Не искам да прогнозирам резултата. Просто казвам, че президентът, който знае едно или две неща за придобиването на недвижими имоти, иска да разгледа покупка на Гренландия", каза Кудлов пред Fox News, подчертавайки, че ситуацията е "в развитие ".

Станете почитател на Класа