Мексико шпионирало за ЦРУ дипломати и граждани на Русия, Китай и други страни

Правителството на Мексико е шпионирало цивилни и дипломати от страни като Китай, Русия, Иран и Северна Корея, според класифициран документ, който разкрива част от споразумения на Мексиканското разузнаване с Централната агенция за разузнаване на САЩ (ЦРУ).


Документът, публикуван от списанието Process, възпроизвежда част от доклад на Еухенио Имаз, бивш директор на Центъра за изследвания и национална сигурност (CISEN), представен във Вашингтон на 15 и 16 април 2013 г., за напредъка в шпионажа срещу конкретни цели, по искане на ЦРУ.


Сред „целите, представляващи интерес за ЦРУ" е бил обменът на информация за предполагаеми китайски разузнавачи, настанени под прикритие като кореспонденти в Мексико, както и наблюдението на руските превозни средства и дипломатическите служители, със специален акцент върху Игор Барсуков, руски военен аташе, акредитиран в Мексико.


Сред приоритетите на Вашингтон било и проследяването на „тайните операции" на Северна Корея в Мексико и Латинска Америка, в допълнение към наблюдение на предполагаема мрежа, подкрепяна от иранското посолство, за вкарване на граждани на тази страна на мексиканска територия, „с цел да бъдат прехвърлени в САЩ. "


Друга цел на американското разузнаване е била своевременното регистриране на мюсюлманските общности, базирани в Мексико, "с цел неутрализиране на всякакъв израз на ислямския екстремизъм в страната", според документите.


В друг текст, публикуван в същото списание, кореспондентът на мексиканския седмичник във Вашингтон заявява, че по време на администрацията на Пеня Нието правителството на Мексико предлага на Съединените щати да участват в схема за разузнавателно сътрудничество, която включва неограниченото присъствие на американски агенции на мексиканска територия.


В доклада се уточнява, че „CISEN предлага участие на шпионажа на САЩ, без да ограничава присъствието и действията му на мексиканска територия", в рамките на проект, наречен Switch Access, ръководен от администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама.


В класифицираните документи се уточнява и присъствието на американски агенти в Мексико, на основание на борбата с наркокартелите, и подробно се информира за несъгласието на управлението на Мексиканския национален секретариат по отбрана за "прелитания" на американските разузнавателни агенции, без присъствието на мексикански служители.


CISEN изрази пред Вашингтон своята "загриженост" за присъствието на американски агенти и съществуването на две въздушни платформи (K.A.-300 и PC-12), "управлявани от граждански компании, наети от Министерството на отбраната на САЩ". Те са базирани в Сан Антонио, Тексас, но имат независимост на полета в мексиканските щати на североизточната граница: Тамаулипас, Коауила и Нуево Леон.


Според доклада документите показват присъствието на САЩ на мексиканска територия, след създаването на CISEN, по време на шестгодишния период на бившия президент на Мексико, Фелипе Калдерон (2006-2012).

Станете почитател на Класа