Китай и Северна Корея засилват военните си връзки в условията на напрежение със САЩ

Пекин и Пхенян ще засилят военното си сътрудничество и ще работят заедно за гарантиране на сигурността в Азиатско-Тихоокеанския регион, заяви в събота вицепрезидентът на Централната военна комисия на Китай, генерал Джан Юксия.

 

"Китайската народноосвободителна армия е готова да работи съвместно със Северна Корея за укрепване на комуникацията и насърчаване на сътрудничеството и взаимната подкрепа, за да допринесе за регионалния мир и стабилност", цитира го Синхуа.

 

Това се дължи на "важен консенсус, постигнат от лидерите на нашите държави", добави китайският генерал, чиито изявления се появяват в края на срещата в Пекин с делегация на Северна Корея, ръководена от генерал Ким Су-гил, директор на Политическото бюро на Корейската народна армия.

 

"Северна Корея е готова да засили взаимното обучение и приятелски обмен между двете въоръжени сили в различни области", каза Ким, подчертавайки, че страната му възнамерява да изведе двустранните отношения "на по-високо ниво".

 

И двете държави възприемат дейностите на САЩ като заплаха. в региона Пхенян, който провежда тестове на различни оръжия напоследък, осъжда, че Вашингтон продължава да провежда военни учения със Сеул, въпреки че президентът Доналд Тръмп, в една от двустранните си срещи с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, обеща да ги прекрати.


Китай, от друга страна, квалифицира като "провокативни" операциите за "свобода на навигация" на американската страна, която миналата седмица изпрати самолетоносач във води, за които Пекин поддържа спор с други държави. Той също осъжда, че Вашингтон е решил да "пъха носа си" в делата на Хонконг, автономна китайска територия, която в момента е сцена на масови протести.

 

Пекин и Пхенян са обвързани от договор, подписан през 1961 г., с който се задължават да си помагат взаимно в случай на нападение върху техните територии. В допълнение към притесненията си за американските дейности в Азиатско-Тихоокеанския регион, двете страни споделят общи геополитически конкуренти, включително Япония и Южна Корея.

Станете почитател на Класа