Тръмп играе покер, докато Китай играе шах!

В разгара на новата ескалация на търговската война между Вашингтон и Пекин, няколко експерти се питат дали Китай ще използва мощното оръжие, което има в арсенала си: да се отърве от част от 1,1 трилиона долара в американски държавни книжа които притежава, стъпка, която може да предизвика хаос на световните пазари.


В случай, че китайското правителство реши да направи това, икономиката на САЩ, която зависи до голяма степен от закупуването на нейните ценни книжа от суверенни субекти, може да бъде нарушена. Някои анализатори дори сравняват тази потенциална стъпка с ядрено оръжие, използването на което би имало последствия за всички страни.


Въпреки това няколко експерти, консултирани от CNN, смятат, че е малко вероятно азиатската страна да прибегне до „ядрената си опция", тъй като тя може да бъде контрапродуктивна за собствената й икономика, освен че не е гарантирано да постигне желания ефект.


Според Майкъл Хирсън, анализатор в консултантската група Eurasia Group, потенциалната стъпка носи големи рискове и не е в съответствие с настоящата стратегия на Китай.


Хирсън пояснява, че „основната мотивация на Пекин в този момент в търговската война е да може да устои на натиска на Тръмп", така че сега стратегията му ще се основава на принципа. „Съпротивата е на първо място", казва той.


В този контекст „ядреният вариант" би могъл да бъде контрапродуктивен, защото ако Пекин започне да се отървава от облигациите на Министерството на финансите на САЩ, това би унищожило стойността на останалите му притежания.


В допълнение, мащабната продажба би подкопала усилията на Китай за привличане на чуждестранни инвестиции на своите пазари на акции и облигации. Хирсън обяснява, че Пекин "се нуждае от чуждестранния приток на средства и ако превърне притежанията си от държавни облигации в оръжие, това ще изпрати много тревожно послание до глобалните инвеститори".


От друга страна, Брад Сетсър, старши член на организацията на Съвета по външни отношения и бивш икономист на Министерството на финансите на САЩ, е скептичен към възможността потенциалната продажба на облигации да засегне САЩ по съществен начин.


„Докато започне да оказва значително отрицателно въздействие върху САЩ, Фед вероятно ще реагира", прогнозира анализаторът, като предполага, че продажбата на облигации „вероятно не е най-ефективният наличен инструмент".


От своя страна политическият анализатор Алесандро Бруно твърди, че докато "Тръмп е играч на покер, Китай, подобно на Русия, е шахматист и мисли с няколко стъпки пред Тръмп". Според анализатора, президентът на САЩ „е попаднал в дупка", тъй като ескалацията на търговския конфликт е на път да навреди на американския и европейския пазар повече, отколкото ще засегне Китай в дългосрочен план.


Докато Тръмп използва Китай като "перфектното извинение на политическата кампания, той всъщност поставя САЩ в опасен курс", предупреждава Бруно.

Станете почитател на Класа