Oт Москва искат да използват блокчейн за електронно гласуване

Градският съвет на Москва, столицата на Русия, внесе законопроект за използване на блокчейн технология за електронна система за гласуване, съобщи във вторник, 26 февруари, голяма руска информационна агенция ТАСС.

 

Московската Дума, местен парламент на руската столица, планира да защити процеса и резултатите от електронното гласуване на предстоящите избори чрез използването на блокчейн. Новината беше обявена от един от авторите на съответния законопроект, заместник на управляващата партия “Единна Русия”, Димитрий Вяткин.

Вяткин подчерта, че технологията ще позволи отделно съхранение на личните данни на избирателите и резултатите от гласуването, добавяйки: „Ще бъде невъзможно да ги свържем. Точно така функционира и технологията блокчейн. Той също така подчерта, че това ще помогне да се избегнат измами свързани с гласоподаването, които депутатът нарича „мръсни избирателни технологии“.

 

https://www.cryptodnes.bg/wp-content/uploads/2019/02/videoblocks-tourists-do-selfies-at-the-background-of-saint-basil-cathedral-on-red-square_b_t3agwsx_thumbnail-full01-e1551376700783.png

 

Както бе съобщено на 18 декември, Русия проведе успешни регионални избори с 40 000 участници в Саратовска област чрез електронната система за гласуване, наречена Polys, която беше разработена от Kaspersky Lab през 2017.

Миналия месец, Националният център за електроника и компютърни технологии на Тайланд обяви, че развитието на електронната система за гласуване също е подкрепено с блокчейн.

 

През май бе публикуван анализ, обясняващ предимствата и недостатъците на потенциалното използване на технологията блокчейн за изборните процеси.

 

 

1aasaa1

Станете почитател на Класа