За посещението на Обама в Испания

  • Президентът на САЩ Барак Обама, пристига в Мадрид от срещата на върха на НАТО, проведена във Варшава. Това е първото официално посещение на лидер на Белия дом в Испания за почти 15 години.

    В дневния ред на Обама е посещение на военноморската база на САЩ Рота в Кадис; среща с крал Фелипе VI и действащия премиер Мариано Рахой; и обяд в царския дворец, на който ще присъстват още Рахой и лидерите на основните политически сили: Педро Санчес (Социалисти), Пабло Иглесиас (Unidos Podemos) и Алберт Ривера (Ciudadanos).

    Обама планира да съкрати дневния ред на посещението си в Испания по повод стрелбата в Далас по време на демонстрация срещу полицейското насилие срещу афро-американци. Президентът на САЩ ще се срещне с кмета на Далас през следващата седмица, така че няма да пътува до Севиля, както бе планирано, но поддържа всички срещи в дневния си ред.
    Какво трябва да знаете за това посещение?
    1. Надпреварата във въоръжаването в Източна Европа
    Президентът на САЩ пристига в Испания от срещата на върха на НАТО, проведена във Варшава (Полша), във време на голямо напрежение между Алианса и Русия, поради рязкото увеличение на активността на съюзниците в непосредствена близост до границата й. Междувременно говорителят на руското министерство на външните работи на Захарова, заяви, че превъоръжаването на руските въоръжени сили е реакция на дейността на НАТО и не означава, че Москва планира нападение, това е "пропорционален отговор на рязкото увеличаване на военната дейност на НАТО, които доближават своята инфраструктура до границите на Русия с постоянство".

    В разгара на тази надпревара с нови оръжия в Източна Европа, което е безпрецедентна от Студената война насам, Испания играе много важна роля. Това стана ясно по време на военните учения на НАТО ("Много висока готовност на съвместните оперативни сили"), водени от Испания през тази година, проведени в Полша края на май и началото на юни. Тази нова сила на Алианса има капацитета да се разположи, в рамките на няколко дни, навсякъде по света.
    2. Американските военни бази в Испания
    Военноморската база Рота в Кадис, има четири американски разрушители, които съставляват военноморския компонент на противоракетния щит на НАТО. С тази цел в базата има около 1200 американски морски пехотинци, с които общата численост става почти шест хиляди души: 2846 военни, 400 цивилни работници и 2,610 членове на семейството.

Станете почитател на Класа