Откриха как да се избегне преждевременна смърт

  • Учени от Харвардския университет (САЩ) са установили, че консумацията на големи количества ненаситени мазнини от растителни масла намалява риска от преждевременна смърт. В същото време, диета, съдържаща голямо количество животински мазнини, допринася за здравословни проблеми.

    Според изследователите, тяхното изследване, публикувано в списание Archives по вътрешна медицина, представя най-пълно и всеобхватно как хранителните мазнини влияят на състоянието на тялото.

    Диетолозите изследвали данни на 126,000 души, които са участвали в две дългосрочни проучвания. Доброволците над 32 години, редовно-всеки две до четири години - са попълвали въпросници за тяхната диета, начин на живот и здраве. По време на проучването, 33000 са починали и учените са анализирани дали има връзка между диета и смърт в резултат на сърдечно-съдови заболявания, рак, невродегенеративни заболявания и увреждания на дихателната система.

    Установено е, че различните видове мазнини влияят различно на състояние на организма. Транс мазнините (открити в месо и млечни продукти) са най-вредни: ако потребление се увеличи само с 2%, рискът от преждевременна смърт ще се увеличи с 16%. Ненаситените мазнини, междувременно, имат обратния ефект: потреблението им намалява вероятността от смърт между 11 и 19%.

    По този начин, диетолозите препоръчват подмяна на наситени мазнини, съдържащи се в масло и червено месо, с ненаситенните, съдържащи се в маслиново, рапично и соево олио, за да се избегнат сериозни здравословни проблеми.

Станете почитател на Класа