Какво определя успеха на изпит?

  • Изглежда, че учените са открили добро извинение за тези, които не са издържали изпит. Ново проучване на датски учени установи, че в моментът, в който се провежда изпитването, влияе върху резултата, съобщава списание New Scientist .

    Екипът на Ханс Хенрик Сивертсен, от Националния датски център за социални изследвания в Копенхаген, анализирал 2 милиона стандартизирани резултати от тестовете на датски деца на възраст между 8 и 15 години. Било установено, че започвайки от 8 часа сутринта, с всеки изминал час, резултатите от тестовете намаляват със степен равна на ефекта да отсъстваш 10 дни от училище. С други думи, по-късният час на теста води до по-лош резултат. В допълнение, децата с най-ниски резултати в училище, са най-засегнати от момента, в който се провежда тестът.

    Учените смятат, че тези резултати се дължат на когнитивната умора и нуждата от почивка. Резултатите от тестовете, направени след прекъсване от 20 до 30 минути, са по-добри и равностойни на тези от изпити, проведени с 2 часа по-рано.

    Въпреки това, за изследователите все още не е ясно как умствените ресурси на децата се презареждат. „Дали е защото те хапват нещо или защото поемат свеж въздух? Ако разберем това, може би бихме могли да схванем защо някои деца са по-засегнати от други."
  • Датските учени не възнамеряват да променят учебния график, а да се насрочват изпитите винаги в един и същи час и за предпочитане с пауза за отдих.

Станете почитател на Класа