Реликви на цивилизацията, брутално унищожени от EI

Интерактивна карта, изготвена от организацията The Antiquities Coalition, показва пагубното въздействие на възхода на Ислямска държава върху културно-историческото наследство на Близкия изток и Северна Африка.

Става ясно, че „ голяма част от нашето минало, люлката на цивилизацията, е в непосредствена опасност от унищожаване. Места, паметници и безценни предмети с хилядолетия история, са вече унищожени или са в опасност", предупреждава организацията, базирана във Вашингтон, САЩ.

Картата показва областите, които са под заплаха или контрол на ИД и други терористични групи (в жълто); обекти на културното наследство, нападнати или унищожени (в червено) и музеи и обекти, обявени за световно наследство от ЮНЕСКО в тази област на планетата (оранжево и синьо).

700 обекти от културно и историческо значение в 22 страни са били унищожени или повредени, изразява съжаление организацията, като осъжда най-жестоките действия на оскверняване, извършени от ИД при унищожаването на древния асирийски град Нимруд, в Ирак и опустошението на древния град Палмира в Сирия.

Станете почитател на Класа