Неочаквано: Учените разкриват, че Земята е създадена от две планети

  • Екип от учени под ръководството на Едуард Йънг от Университета на Калифорния, заяви, че хипотезата за гигантския удар, обясняваща произхода на Луната е погрешна. До сега се смяташе, че една малка планета Tea е "одраскала" Земята и след удара била изстреляна в орбита, което създало Луната.

    Едно проучване, водена от проф Йънг показва че Tea се ударила в земята с такава сила, че планетите се разтопили и след сблъсъка едно малко парче се откъснало и оформило Луната.

    Според учените, ако първата хипотеза беше вярна, Луната щеше да има химическия състав еднакъв с този на Tea, но тази теория не е доказана в хода на проечване на кислородни изотопи в лунните скали.

    "Не виждаме никаква разлика между кислородните изотопи на Земята и Луната на, те са неразличими", каза Янг, цитиран от The Guardian. "Tea се е разтопила със Земята и Луната и дори се разпръснала между тях", добави професорът.

    Сблъсъкът настъпил около 100 милиона години след първоначалното формиране на Земята, което означава, че е станал преди 4,5 милиарда години.

Станете почитател на Класа