Защо Ислямска държава мрази талибаните?

  • Дали Ислямска държава е обсебена от талибаните? И ако е така, защо? Ново издание на Dabiq, списанието на терористичната групировка Ислямска държава, предлага някои причини, пълни с отхвърляне на идеологията на талибаните, информира "The Diplomat".

    Томас Джослин описва как враждебността на ИД към талибаните произтича от факта, че талибаните базират тяхната легитимност на строга етническа и националистическа основа, а не на универсалната ислямска вяра. С други думи, докато ИД се бори за халифат, целта на талибаните се ограничава до създаване на афганистанска държава, управлявана по ислямския закон.

    Списанието Dabiq често използва като вид обида прилагателното "националист" за описание на талибаните. Списъкът на греховете които ИД приписва на талибаните "националисти" е дълъг, като голямата част заемат съюзите им с групи, които ИД ненавижда, като шиитите и един от трите основни клона на разузнавателните служби на Пакистан.

    Според "The Diplomat", все пак е положително, че терористични групи в голяма част от изтока на ислямския свят остават в конфликт помежду си, тъй като това пречи на укрепването и консолидирането на екстремистката идеология в Афганистан и Пакистан.

    Странното е, че групи и нации толкова различни като САЩ, Иран и талибаните, споделят борбата срещу ИД.

Станете почитател на Класа