CELAC: Край на ембаргото срещу Куба и суверенитет за Фолклендските острови

Четвъртата среща на високо равнище на Общността на латиноамериканските и карибските държави (CELAC), която обединява 33 държави от Северна и Южна Америка, с изключение на САЩ и Канада, приключи в Еквадор с одобряване на специални декларации по различни теми.

Блокът договори да поиска от САЩ край на блокадата на Куба и връщането на територията, заета от военноморската база на САЩ в Гуантанамо.

В допълнение, страните-членки решиха да подкрепят възстановяването на мира между Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) и колумбийското правителство, начело с президента Хуан Мануел Сантос.

Също така сред одобрените декларации са тези за претенцията на Аржентина за суверенитет на Малвинските острови, за защита на мигрантите в Латинска Америка и Карибския басейн, за борбата срещу тероризма и за преструктурирането на държавния дълг и устойчиво развитие.

От своя страна, президентът на Боливия Ево Моралес, застъпи в речта си търсенето на мир със социална справедливост за региона и подчерта, че целта на CELAC е да "служи за освобождаване на Латинска Америка от господството на САЩ."

Станете почитател на Класа