Китай се смее на "войната", обявена от Сорос на юана

  • Намеренията на инвеститора Джордж Сорос "да обяви война" на китайската валута са посрещнати със сарказъм в Китай. Там отхвърлят възможността милиардерът разклати ренминби "народната валута", чиято основна единица е юана ,
    В редакционна статия, китайският вестник Пийпълс Дейли подчертава: „не трябва да има никакво съмнение, че плановете на Сорос срещу валутата ни не могат да успеят". По-нататък наричат инвеститора "финансов Крокодил " заради способността му да "увеличава нестабилността на финансовите пазари, които и без това са нестабилни ", цитира Financial Times.
    Текстът е в отговор на изявление, направено миналата седмица от инвеститора, който в интервю за Bloomberg прогнозира, че икономиката на азиатския гигант ще претърпи "твърдо приземяване" и обяви плановете си да инвестира срещу азиатските валути. Сорос заяви, че спадът на Китай е неизбежен, като добави, че наличните резерви в Пекин "ще се изпарят бързо."
    Тези прогнози са отречени от китайския вестник, който твърди,че въпреки натиска, нестабилността на финансовите пазари и икономическото отслабване на страната, основите остават здрави, като отбелязва, че темповете на растеж на икономиката са два пъти по-големи от тези на ЕС.

Станете почитател на Класа